nederland

‘Over vwo-examen Nederlands massaal geklaagd’

Door ANP - 12 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Op de eerste dag van de eindexamens hebben vwo-leerlingen massaal geklaagd over het examen Nederlands. Donderdag kwam er tijdenlang elke twee seconden een klacht over binnen op de website van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, LAKS.

,,Als het zo doorgaat wordt dit het examen waar het meest over is geklaagd, sinds het begin van de klachtenlijn in 1988”, zei een woordvoerder. Via de website en telefonisch kan iedereen klagen over zaken als geluidsoverlast of andere afleiding, een moeilijk examen of foutieve vragen.

De leerlingen klagen er vooral over dat het examen Nederlands te lang zou zijn. De teller stond donderdagavond laat op dik 18.000 bezwaren. Vorig jaar was het vwo-examen Nederlands met 22.000 klachten ook al een uitschieter. In eerdere jaren waren er veel minder klachten over.

Fouten

Een van de teksten in het examen was van historicus en schrijver Rutger Bregman. ,,Hij heeft het examen gemaakt en had zelf drie fouten bij de vragen over zijn eigen tekst”, aldus de woordvoerder.

Met natuurwetenschappen en maatschappijwetenschappen begon donderdag voor havisten het eindexamen. Ze klaagden vooral over natuurwetenschappen: er waren veel vragen over het begrip ‘elektriciteit’. Veel leerlingen die dat onderwerp minder goed beheersen, voelden zich benadeeld en wisten het LAKS telefonisch of via de website te vinden.

Komma

Vrijdag krijgen havisten het examen Nederlands voorgeschoteld. Daar is volgens de LAKS-woordvoerder iets fout mee gegaan. ,,Voorafgaand aan het examen moet door surveillanten een erratum worden uitgedeeld of voorgelezen. Dat betekent dat er een fout in het examen zit: het kan een dt-fout zijn of iets met een verkeerde komma, maar het kan ook betekenen dat delen van een vraag of antwoordopties worden veranderd.”

Bijna 210.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs doen nu eindexamen. De laatste examens zijn op 27 mei. Voor wie dat nodig heeft, zijn er half juni herexamens.