nederland

‘Petrus Datheen schrijver van het Wilhelmus’

Door ANP - 10 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het Wilhelmus, dat geldt als het oudste volkslied ter wereld, is vermoedelijk geschreven door de zestiende-eeuwse dichter Petrus Datheen. Dat stellen Nederlandse en Vlaamse onderzoekers (Meertens Instituut, Universiteit Utrecht en Universiteit Antwerpen), op basis van nieuwe computertechnieken.

Het Wilhelmus werd geschreven aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog (rond 1570), maar de schrijver van het lied is altijd onbekend gebleven. Met behulp van zogeheten computeralgoritmes, waarmee auteurs herkent kunnen worden op basis van schrijfstijl, zijn de onderzoekers nu op Datheen uitgekomen. ,,Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de kleine, onopvallende woordjes in teksten, zoals lidwoorden en voorzetsels”, zegt Mike Kestemont van de Universiteit Antwerpen.