nederland

Politie moet nog 3000 medewerkers screenen

Door ANP - 19 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Naar schatting moeten nog maximaal 3000 medewerkers van de politie een veiligheidsonderzoek ondergaan. Dat schrijft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie donderdag aan de Tweede Kamer. Het gaat om politiepersoneel dat geen toegang heeft tot de meest vertrouwelijke informatie.

Justitie doet hier onderzoek naar omdat vorig jaar een agent is opgepakt die informatie naar criminelen had gelekt. De man bleek niet gescreend te zijn.

De politie kent twee veiligheidsonderzoeken voor het personeel. Het zwaarste is het A-onderzoek; dan heeft de medewerker toegang tot de meest vertrouwelijke gegevens. Deze screening wordt uitgevoerd door de inlichtingendienst AIVD.

De lichte variant is het P-veiligheidsonderzoek. Dat wordt door de politie zelf gedaan onder mandaat van de AIVD. Circa 14.000 politiemedewerkers hebben een functie waarvoor dit onderzoek nodig is en van wie dus nog 3000 moeten worden onderzocht.