nederland

Prijs voor ontdekken zwaartekrachtgolven

Door ANP - 03 mei 2016

NEW YORK (ANP) – Het is een van de grote wetenschappelijke ontdekkingen van de afgelopen eeuwen: het bewijs dat Albert Einstein gelijk had en dat zwaartekrachtgolven echt bestaan. Die vondst heeft dinsdag een belangrijke wetenschappelijke prijs gekregen, de Special Breakthrough Prize in Fundamental Physics, voor natuurkundige doorbraken.

Aan de prijs is een bedrag van 3 miljoen dollar verbonden, omgerekend 2,6 miljoen euro. Daarvan gaat 1 miljoen dollar naar de drie mensen die het apparaat hebben opgezet waarmee de ontdekking is gedaan. De overige 2 miljoen dollar wordt verdeeld onder meer dan duizend wetenschappers die aan het onderzoek hebben meegewerkt. Zij krijgen bijna 2000 dollar per persoon. Onder hen zijn sterrenkundige Gijs Nelemans, natuurkundige Jo van den Brand en tientallen andere medewerkers van het Amsterdamse onderzoeksinstituut Nikhef, de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Vrije Universiteit in Amsterdam.