nederland

ProRail bezorgd over aanrijdingen overwegen

Door ANP - 10 mei 2016

UTRECHT (ANP) – Het aantal aanrijdingen bij overwegen is in 2015 met meer dan 39 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor (van 23 naar 32). Het aantal ongelukken met dodelijke afloop bij spoorwegovergangen is zelfs bijna verdubbeld (van 7 naar 13), meldt spoorbeheerder ProRail dinsdag in zijn jaarverslag.

,,We zien helaas nog veel gevaarlijk gedrag op en rond overwegen”, aldus ProRail. ,,In een aantal gevallen hebben we aangifte gedaan en dat doen we steeds vaker. Wij blijven investeren in voorlichting en campagnes.” Zo zijn er steeds weer mensen die onder gesloten spoorbomen door kruipen. Sommige weggebruikers maakten het afgelopen jaar erg bont. Zo keerde een vrachtwagen geladen met gasflessen op een spoorwegovergang. En een vrachtwagenchauffeur verloor op een overweg een niet goed vastgezette shovelbak.

Er is ook een positieve ontwikkeling op veiligheidsgebied. Er rijden steeds minder treinen door rood licht. In 2015 gebeurde dat 86 keer, in 2014 nog 98 keer en in 2013 zelfs nog 152 keer. ,,ProRail plant de treinritten zo dat machinisten onderweg zo min mogelijk rode seinen tegenkomen. En vervoerders leiden hun machinisten beter op. Die gecombineerde aanpak werkt zijn vruchten af”, aldus ProRail.