nederland

Recordaantal klachten havo-examen Engels

Door ANP - 20 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het record voor het aantal klachten over een eindexamen is na een week alweer verbroken. Boosdoener is het havo-examen Engels dat donderdag werd afgenomen. Vrijdagavond rond 20.30 uur stond de teller al boven de 24.600. Dat is al dik honderd klachten meer dan het eindexamen Nederlands van vorige week donderdag heeft opgeleverd.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, LAKS, meldde vrijdag dat de meeste klagers vinden dat het havo-examen Engels ,,onduidelijk en vaag” was. Ook vonden velen het ,,moeilijk en lang”. Vooral de iconische waarde van de taxi voor Londen of Engeland als geheel was voer voor discussie.

Het aantal klachten over een hele examenperiode staat ook op het punt te worden overtroffen. Vorig jaar kwam bij het LAKS het recordaantal van 161.000 klachten binnen. Nu zijn het er al bijna 160.000, terwijl de examenperiode pas net over de helft is.

Het LAKS had dit jaar juist ingezet op minder klachten. Vooraf was eindexamencoördinatoren gewezen op allerlei praktische zaken die niet goed verlopen, zoals het niet uitdelen van errata (correcties in de tekst) of makkelijk te voorkomen geluidsoverlast. Daarom hoopte het LAKS dit jaar onder de 120.000 klachten te blijven.

Volgens Loran Hempenius, coördinator van de eindexamenklachtenlijn van het LAKS, is het aantal klachten over die praktische punten wel minder. Het aantal klachten over de inhoud van de examens is echter flink gestegen. Het LAKS denkt dat ook een rol speelt dat havisten en vmbo’ers de klachtenlijn nu makkelijker weten te vinden en dat de website dit jaar is aangepast voor mobiel gebruik.