nederland

Recordaantal klachten vwo-examen Nederlands

Door ANP - 13 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het vwo-examen Nederlands heeft een recordaantal klachten opgeleverd. Het examen werd donderdag afgenomen en sindsdien bleven via de website en telefonisch klachten binnenkomen, meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, LAKS vrijdag. Verreweg de meeste klagers vinden dat het examen veel te lang was.

Vrijdagavond laat was de teller opgelopen tot 22.255 bezwaren. Daarmee is het officieel het examen waar de meeste klachten ooit over zijn binnengekomen sinds 1988 toen LAKS de klachtenlijn opende. Het oude record (22.000 klachten) was het vorige vwo-examen Nederlands in 2015.

Op de tweede dag van de eindexamens kwamen vrijdag verder maar weinig bezwaren binnen. Voor havisten was het aardrijkskunde in de ochtend en in de middag Nederlands. Het aantal klachten over aardrijkskunde bleef beperkt tot een paar honderd, tegen vorig jaar ruim 1900. Een leerling klaagde dat in zijn atlas ,,allemaal dode spinnen” zaten. Anders dan bij het vwo-examen Nederlands kwamen er over het havo-examen Nederlands nauwelijks klachten binnen.

Adem

Het liep vrijdag na afloop van de vwo-examens kunst en scheikunde bepaald niet storm bij het LAKS. ,,Een meisje was in tranen over een fragment in het kunstexamen over geweld, wat haar diep raakte”, vertelde een woordvoerder. ,,Ze moest zelfs even pauze nemen om op adem te komen.” Tegen de vmbo-examens Transport en logistiek, voertuigentechniek en Frans kwamen vrijdag ook nauwelijks bezwaren binnen.

Bijna 210.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs doen nu eindexamen. De laatste examens zijn op 27 mei. Half juni zijn, voor wie dat nodig heeft, de herexamens.