nederland

Rutte: reacties op Simons ‘ronduit walgelijk’

Door ANP - 27 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte heeft vrijdag de vloer aangeveegd met de ,,idioten” en ,,doorgeslagen tokkies” die racistisch reageren op de politieke plannen van tv-presentatrice Sylvana Simons. Zij komt bij de komende verkiezingen op de kandidatenlijst van de huidige tweemansfractie DENK in de Tweede Kamer.

Die uitlatingen zijn ,,ronduit walgelijk”, aldus de minister-president . Hij heeft zich er ,,buitengewoon aan gestoord.” Dergelijke teksten staan volgens hem debat en dialoog in de weg.

Zulk ,,achterlijk gedrag” is volgens hem echter niet te bestrijden met meer wetgeving. Zo moeten we volgens Rutte niet reageren ,,omdat een paar idioten een uitzwaaidag organiseren”. Op internet worden mensen opgeroepen om Simons op 6 december uit te zwaaien, de dag waarop Sinterklaas en zijn pieten weer naar huis gaan. Simons nam duidelijk stelling in de discussie over Zwarte Piet.