nederland

Rutte spreekt Erdogan in Istanbul

Door ANP - 23 mei 2016

ISTANBUL (ANP) – Premier Mark Rutte heeft maandag in de marge van een VN-top in Istanbul met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over Ebru Umar gesproken. De columniste mocht eerder deze maand Turkije niet verlaten vanwege een onderzoek naar mogelijke belediging van Erdogan.

Umar mocht uiteindelijk na zeventien dagen het land verlaten nadat een rechter haar uitreisverbod ongegrond had verklaard. Daarvoor was er intensief diplomatiek contact met Turkije. Het is nog onduidelijk of er een aanklacht komt tegen Umar. Een woordvoerder van Rutte wilde verder niets kwijt over het gesprek met de Turkse president.

Verder heeft de premier laten weten bezorgd te zijn over het opheffen van de immuniteit van van Turkse parlementsleden. Van het besluit lijkt vooral de linkse pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) het slachtoffer te worden. Erdogan wil HDP’ers aanpakken omdat die in zijn ogen de spreekbuis zijn van de terroristische PKK.