nederland

Sauer beschrijft toenemende druk van Kremlin

Door ANP - 21 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse media-ondernemer Derk Sauer wist al in juli 2015 dat de Russische regering hem op de korrel had. Hij schrijft dat zaterdag in zijn column in Het Parool. Sauer was directeur van het Russische mediaconcern RBC, volgens hem het laatste Russische mediabedrijf dat onafhankelijke journalistiek bedrijft. Vorig jaar stapte hij over naar het moederbedrijf Onexim, naar nu blijkt om toenemende druk van het Kremlin te omzeilen.

Veel verhalen die RBC naar buiten bracht, vielen bij het Kremlin niet in goede aarde, beschrijft Sauer. Zo meldden de media van RBC onder meer dat een dochter van president Poetin een hoge baan heeft bij een bedrijf dat met publieke fondsen is gefinancierd. Ook meldden RBC-media dat intimi en vrienden van Poetin banen hadden gekregen bij staatsbedrijven voor olie en gas en legden ze een link tussen de Panama Papers en Poetin.

Deze uitgelekte stukken,die gaan over belastingontwijking, waren de directe aanleiding tot een inval bij moederbedrijf Onexin, afgelopen dinsdag. ,,De jacht was geopend en ieder die nog een appeltje dacht te kunnen schillen met Onexim, zag zijn kans schoon”, aldus Sauer. ,,De hele top van RBC, inclusief ikzelf, werd ineens van fraude verdacht.”

Sauer liet kort na die inval al weten dat alle Russische beschuldigingen aan zijn adres ‘totale kletskoek’ zijn en dat er sprake is van een lastercampagne tegen RBC. Het concern heeft onder meer een zakenkrant, een zakelijke tv-zender en een nieuwswebsite.