nederland

Schelden bij jeugdvoetbal aan orde van de dag

Door ANP - 23 mei 2016

HILVERSUM (ANP) – Schreeuwen en schelden zijn heel gewoon geworden bij wedstrijden in het jeugdvoetbal. Dat concludeert EenVandaag na een onderzoek onder 2200 ouders, coaches, scheidsrechters en anderen die regelmatig aanwezig zijn bij jeugdwedstrijden.

Acht van de tien ondervraagden (79 procent) maken negatief gedrag mee tijdens het voetbalseizoen, een kwart (27 procent) zegt er zelfs wekelijks mee te worden geconfronteerd.

Uit reacties van de ondervraagden blijkt dat geregeld zo hard en agressief wordt geschreeuwd dat de kinderen er bang van worden. Ook racistische opmerkingen, zoals ‘aap’, komen voor. Eén op de tien deelnemers zegt maandelijks dreigen, duwen of slaan mee te maken.

Asociale vaders uit achterstandswijken worden vaak genoemd als de boosdoeners. Maar ook allochtone ouders met een kort lontje die zich snel gediscrimineerd voelen, vallen op.