nederland

Syriëganger tot 1,5 jaar veroordeeld

Door ANP - 26 mei 2016

HAARLEM (ANP) – Een voormalige universitair student werktuigbouw is donderdag tot anderhalf jaar gevangenisstraf (waarvan zes maanden voorwaardelijk) veroordeeld wegens zijn pogingen zich aan te sluiten bij Islamitische Staat in Syrië.

De rechtbank Noord-Holland vindt bewezen dat de 22-jarige IJmuidenaar tot tweemaal toe naar Syrië is vertrokken om zich bij IS aan te sluiten. Hij heeft het grondgebied van Syrië echter nooit bereikt. De eerste keer in 2014 werd hij door Turkse autoriteiten opgepakt, zijn tweede poging in 2015 liep spaak bij de grens van Bulgarije met Turkije.

Het verweer van de verdachte dat hij naar Syrië ging om in het kalifaat een vreedzaam leven te leiden en de Koran te bestuderen, gelooft de rechtbank niet. Uit de telefoon en IPad van verdachte bleek dat hij het martelaarschap verheerlijkt en het jihadistisch gedachtegoed ondersteunt.