nederland

Taco Dibbits nieuwe directeur Rijksmuseum

Door ANP - 30 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Taco Dibbits wordt de nieuwe directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij volgt Wim Pijbes op, die binnenkort opstapt. Dibbits werkt sinds 2002 in het Rijks, sinds 2008 als directeur collecties.

De Raad van Toezicht van het Rijksmuseum heeft Dibbits benoemd tot nieuwe hoofddirecteur. Hij heeft volgens het museum een centrale rol gespeeld bij de inrichting en presentatie van het vernieuwde museum, dat na een grondige renovatie in 2013 weer de deuren opende.

Volgens Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter van de Raad van Toezicht, is Dibbits al een boegbeeld van het museum. ,,Vanuit de inhoud gedreven is Taco bij uitstek in staat verder vorm te geven aan de voortgang van het proces van vernieuwing en ontwikkeling, noodzakelijk om de bezoeker van het museum steeds weer te inspireren en te verbazen.”

Schatten

De nieuwe directeur reageert verheugd op zijn nieuwe baan: ,,Het Rijksmuseum is één van de mooiste musea in de wereld, het is daarom fantastisch om er leiding aan te mogen geven. De schatten van het museum hebben volgens mij de kracht te verbinden. Het is een museum van en voor iedereen.”

Pijbes vertrekt per 15 juli. Hij verruilt het populaire museum in de hoofdstad voor het nieuwe Museum Voorlinden in Wassenaar, dat dit najaar de deuren opent. Pijbes is blij met de benoeming van zijn opvolger. ,,Het Rijksmuseum straalt en dat is mede de verdienste van Taco.”

Studie

Dibbits (1968) is kunsthistoricus en studeerde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en aan de Britse University of Cambridge. Hij begon bij het Rijksmuseum als conservator 17e-eeuwse schilderkunst, werd in 2006 hoofd beeldende kunst waarop hij twee jaar later als directeur collecties aan de slag ging. Voordat hij bij het Rijksmuseum begon, werkte hij als directeur van de afdeling Oude Meesters bij Christie’s in Londen.

De nieuwe hoofddirecteur vormt samen met zakelijk directeur Erik van Ginkel de leiding van het museum.