nederland

‘Treinenloop rond Utrecht weer bijna normaal’

Door ANP - 30 mei 2016

UTRECHT (ANP) – Op en rond Utrecht Centraal rijden de treinen maandagochtend weer redelijk volgens de dienstregeling. In de ochtendspits riep ProRail treinreizigers en zelfs het eigen personeel nog op om het grootste station van Nederland vooral te mijden. ,,Maar het ziet er nu een stuk beter uit, de treinenloop is hervat”, aldus een woordvoerder. Alleen tussen Utrecht en Geldermalsen rijden voorlopig geen treinen.

Werkzaamheden op het station, waar sinds donderdag zo’n duizend medewerkers bij betrokken waren, liepen uit. Ze hadden zondagavond al afgerond moeten zijn. ,,Het was voor iedereen vervelend, maar noodzakelijk. Ondanks een strakke planning, tot op de minuut nauwkeurig, duurden de werkzaamheden langer. We gaan het evalueren en kan heel goed zijn dat het volgende keer ruimer plannen.” De komende maanden zijn er vaker grootschalige werkzaamheden op het Centraal Station van Utrecht.

,,Natuurlijk zijn er veel mensen die klagen. Maar over het algemeen hebben de reizigers dit goed opgepakt. Ze hebben zich vanmorgen van hun flexibele kant laten zien.”

Teleurgesteld

Reizigersorganisatie Rover is teleurgesteld over de chaos die is ontstaan na uitloop van de werkzaamheden. ,,ProRail heeft een te strakke planning gehanteerd en dit loopt nu uit op grote overlast voor reizigers. Maar het probleem is dat een station als Utrecht niet zomaar te vermijden valt.”

De Maatschappij voor Beter OV wil dat president-directeur Pier Eringa van ProRail de onderste steen boven haalt om orde op zaken te stellen en uitloop van werkzaamheden in de toekomst te voorkomen. ,,Werkzaamheden behoren binnen het aangekondigde tijdvak te zijn voltooid. Er waren dit weekend geen omstandigheden, zoals noodweer, die de uitloop rechtvaardigden.”