nederland

‘Trend weglekken terreurkennis nipt gekeerd’

Door ANP - 20 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) denkt dat er op tijd is ingegrepen om te voorkomen dat teveel kennis is weggelekt over terrorisme in een periode dat daar in de politiek minder aandacht voor was. Dat zei hij vrijdag voor het begin van de ministerraad.

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat tussen 2009 en eind 2012 contacten, capaciteit en kennis over terrorisme is verdwenen. Dat was een periode dat het dreigingsniveau in ons land ‘beperkt’ was. Door deze minder zichtbare dreiging was er ook minder politieke aandacht voor het onderwerp.

,,Ik heb de indruk dat we in ieder geval op de terreinen die ik kan overzien we er tijdig bij waren om die trend te keren”, reageerde Plasterk op de vraag of deze periode van verminderde belangstelling schadelijk is geweest. Hij is verantwoordelijk voor de inlichtingendienst AIVD.