nederland

Twee jaar cel geëist tegen politicus Van Rey

Door ANP - 10 mei 2016

ROTTERDAM (ANP) – Er is twee jaar cel geëist tegen politicus Jos van Rey. De oud-VVD’er staat bij de rechtbank in Rotterdam terecht voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Het Openbaar Ministerie wil ook dat de rechtbank bepaalt dat hij drie jaar niet meer voor de overheid mag werken.

Het OM beschuldigt Van Rey ervan dat hij zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012. Hij zou sollicitatievragen en de juiste antwoorden hebben doorgespeeld naar zijn favoriete kandidaat, VVD-partijgenoot en burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermanns.

Verder staat Van Rey terecht voor het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol, in ruil voor opdrachten. Tegen Van Pol is daarom ook twee jaar cel geëist. Ook wordt Van Rey ervan verdacht stemmen te hebben geronseld voor verkiezingen en van het witwassen van 175.000 euro.

Meegesleurd in zijn eigen succes

Hij was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. De partij heeft Van Rey vanwege de verschillende verdenkingen tegen hem uit de partij gezet.

,,Het lijkt erop dat de verdachte is meegesleurd in zijn eigen succes en het gevoel heeft verloren wat wel en niet kan”, concluderen de aanklagers. Volgens het OM heeft Van Rey als wethouder van Roermond goede dingen gedaan ,,die niet ter discussie staan”. Maar hij heeft de stad ook veel schade toegebracht door zijn handelen.

Reizen en giften

Van Rey liet zich volgens het OM omkopen door zijn vriend Van Pol. In ruil oefende hij zijn invloed uit in het gemeentebestuur van Roermond om bouwopdrachten aan Van Pol te gunnen. En dat is gelukt, benadrukken de aanklagers. ,,Van Pol heeft zijn tegenprestatie gekregen.’’

De projectontwikkelaar betaalde met name vele reizen voor Van Rey. De reizen en giften namen toe bij belangrijke (beslis)momenten, aldus het OM.

Nooit uit eigen belang

,,Dit is te absurd voor woorden”, reageerde Van Rey kwaad op de eis. ,, Ze hebben niks. Ik heb nooit uit eigen belang gehandeld, nooit!”

Het is nog onduidelijk wanneer de rechtbank uitspraak doet.