nederland

Verbeterde bestralingstechniek in het VUmc

Door ANP - 27 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het VUmc in Amsterdam heeft als eerste ziekenhuis in Europa de beschikking over een apparaat waarmee een tumor preciezer kan worden bestraald. De bestraling kan volgens het VUmc veel nauwkeuriger op de tumor gericht worden waardoor het omringende weefsel minder wordt beschadigd.

Het is ook beter mogelijk een kleiner aantal bestralingen met een hogere dosis te geven met minder kans op ernstige bijwerkingen voor de patiënt. Hierdoor zijn minder sessies nodig.

In het bestralingsapparaat is een mri-scanner ingebouwd. Hierdoor is de tumor ook tijdens het bestralen zichtbaar. De patiënt kan actief mee helpen aan zijn eigen bestraling. Via een monitor kan de patiënt de beweging van zijn tumor zien en zelf in de juiste positie brengen door de eigen ademhaling te reguleren. De tumor wordt dan alleen bestraald als deze zich op de juiste plaats bevindt.