nederland

Vrouwen mogen volgend jaar marinier worden

Door ANP - 27 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – Vrouwen worden vanaf volgend jaar toegelaten tot het Korps Mariniers. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie besloten. Aan de toelatingseisen wordt echter niet getornd, heeft zij vrijdag aan de Kamer laten weten.

Het is niet van deze tijd is om vrouwen op voorhand van een beroep uit te sluiten, aldus de minister. Ze kondigde eind vorig jaar al aan te gaan onderzoeken of vrouwen bij de zeesoldaten kunnen worden toegelaten. Het in 1665 opgerichte korps telt zo’n 2300 man.

Het Korps Mariniers vormt samen met het Korps Commando Troepen en de Luchtmobiele Brigade de elitetroepen van de krijgsmacht. Bij die laatste twee kunnen vrouwen zich al wel aansluiten, maar alleen bij de Luchtmobiele Brigade zijn vrouwen actief.

Onderzeeboten

De enige plek waar vrouwen volgend jaar bij Defensie nog niet aan de aan de slag kunnen zijn de onderzeeboten. Maar dat hangt vooral samen met praktische problemen. Defensie wil de huidige vier onderzeeboten op termijn vervangen en zal dan ook kijken of de nieuwe boten geschikt kunnen worden gemaakt voor vrouwelijke bemanningsleden.

Hennis kondigt haar besluit aan in de jaarlijkse personeelsrapportage. Haar ministerie kampt al jaren met tekorten aan onder andere technisch, medisch en IT-personeel. De tekorten nemen wel iets af. Om personeel waaraan een tekort is binnen te houden, moet Defensie wel meer geld uitgeven. Ook is ze meer geld kwijt omdat de gemiddelde leeftijd van het personeel is gestegen.