nederland

VVD: Maximaal 15.000 vluchtelingen per jaar

Door ANP - 21 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – De VVD wil dat er jaarlijks niet meer dan 15.000 vluchtelingen van buiten Europa asiel kunnen krijgen in Nederland. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zaterdag in een interview met De Telegraaf.

,,Voor mensen van buiten Europa moet hier geen recht meer op asiel zijn. Als ze toch komen, dan moeten ze per kerende post terug”, aldus Zijlstra, die zich kritisch toont over de integratie van asielzoekers: ,,Ik denk dat je maximaal 15.000 mensen per jaar van buiten Europa hier naar binnen moet laten. Op uitnodiging. De rest moet in de regio worden opgevangen. Want grotere groepen blijven bij elkaar klitten. Die houden hun eigen leefwijze en normen- en waardenpatroon overeind. Die integreren niet, maar die segregeren.”

Zijlstra neemt de afspraken tussen de EU en Turkije over het opnemen van vluchtelingen als beginsel, al zullen er voor het VVD-plan internationale verdragen moeten worden aangepast.

,,Het uitgangspunt van het vluchtelingenverdrag is nooit geweest dat iedereen naar Europa kan komen, maar dat mensen veilig kunnen worden opgevangen. Wat ons betreft is dat in de regio. Want als ze hier zijn, komen ze in het circus terecht van asieladvocaten en vluchtelingenwerkers. We zien het resultaat: het wordt steeds moeilijker om mensen uit te zetten.”

Zijlstra geeft toe dat het een project van lange adem wordt. Zo zal de huidige regeringscoalitie er niet meer aan beginnen door het gebrek aan steun in de Tweede Kamer.

Zaterdag houdt Zijlstra op het VVD-congres in Leeuwarden een toespraak waarin hij zijn zorgen uit over de Nederlandse manier van leven die volgens hem onder druk komt te staan door de komst van grote aantallen immigranten.