nederland

Wetenschapper Bas Haring spreekt duidelijkst

Door ANP - 13 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Wetenschapper Bas Haring heeft de Duidelijketaalprijs gewonnen dit jaar. Van de tien onderzochte wetenschappers legt hij ingewikkelde onderwerpen het duidelijkst uit voor een breed publiek. Dat oordeelden althans taalkundigen van het taalcentrum van de Vrije Universiteit Amsterdam, de initiatiefnemer van de prijs.

,,Hij blinkt uit in helderheid, maar ook door de humor waarmee hij zijn verhaal verlevendigt”, vinden zij. Haring is onder meer filosoof, schrijver, columnist en hoogleraar Publiek begrip van de Wetenschap aan de Universiteit Leiden.

Volgens Rob Doeve, directeur van het taalcentrum, maakt Haring ingewikkelde kwesties concreet en begrijpelijk. ,,Tegelijk laat hij daarmee de waarde van het wetenschappelijk onderzoek zien.” Doeve: ,,Dit is precies wat we met de Duidelijketaalprijs willen benadrukken.”

Haring liet onder meer wetenschappers Vincent Icke (tweede plaats) en de nummer drie Robbert Dijkgraaf achter zich. Erik Scherder werd vierde.

Voor de prijs worden elk jaar kandidaten in een beroepsgroep of maatschappelijk veld met elkaar vergeleken. Eerdere winnaars waren Alexander Pechtold, Mark van Bommel, Anita Witzier, Wim Anker, Jeroen Dijsselbloem (voor zijn Engels), Michel Mulder en Marco Verhoef.