nederland

Woutertje Pieterse Prijs voor Stem op de okapi

Door ANP - 16 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het boek Stem op de okapi van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden is bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2016. De onderscheiding voor beste Nederlandstalige jeugdboek werd maandagmiddag uitgereikt in Amsterdam. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 15.000 euro.

In het boek vertellen Van de Vendel (de schrijver) en Van der Linden (de illustrator) van alles over hun lievelingsdier, de okapi, een zoogdier dat in de dierentuin is te zien. Volgens de jury heeft het duo met hun benadering van de okapi ,,de deur naar onbegrensde creativiteit en fantasie wagenwijd opengezet”. ,,Hun okapi is poëzie. Hij doet ons verwonderen en verbazen en is het ultieme bewijs dat er zonder verbeelding geen werkelijkheid is.” Volgens het oordeel hebben ze de okapi benaderd als kunstenaars; ,,hem op de fiets gezet, hem rood gemaakt met blauwe strepen, hem bezongen in liedjes”.

Vanwege het overlijden van juryvoorzitter Wim Brands op 4 april, had de uitreiking ruim een maand later plaats dan gepland.