nederland

‘Ziekenhuizen verzwijgen medische missers’

Door ANP - 30 mei 2016

UTRECHT (ANP) – Honderden patiënten komen ieder jaar in het ziekenhuis om het leven door een medische misser, zonder dat deze worden doorgegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat meldt RTL Nieuws op basis van lijsten met ziekenhuisdoden. De IGZ heeft deze na een jarenlange strijd aan RTL Nieuws gegeven. De IGZ was maandagmiddag niet beschikbaar voor commentaar.

In de lijsten van de IGZ staat dat de afgelopen drie jaar 1214 patiënten zijn overleden door een zogeheten calamiteit. Gezondheidsinstituut Nivel berekende echter dat in dezelfde periode zo’n 3000 patiënten het slachtoffer moeten zijn geworden van missers. Zes op de tien medische missers zou dus niet gemeld worden. 65-plussers en baby’s zijn het vaakst slachtoffer van medisch falen.

Verschillende ziekenhuizen kwamen de afgelopen tijd in het nieuws doordat patiënten overleden door fouten, terwijl de ziekenhuizen dat verzwegen. Dat gebeurde onder meer in het UMC Utrecht (missers op de afdeling KNO) en in Tergooi Ziekenhuizen in Hilversum (jonge man overleden na gemiste diagnose). Maar het zijn zeker geen incidenten, schrijft RTL Nieuws. Alle ziekenhuizen, op één na, maken volgens de IGZ stelselmatig te weinig melding van calamiteiten.

VVD-Kamerlid Leendert de Lange vindt dat er tuchtzaken gestart moeten worden tegen artsen die bewust calamiteiten verzwegen, zorgbestuurders zouden een beroepsverbod moeten krijgen als zij expres missers onder de pet houden.