nederland

56.000 handtekeningen voor nexit-referendum

Door ANP - 28 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Een initiatief voor een referendum om Nederland uit de Europese Unie te krijgen (nexit), heeft zo’n 56.000 steunbetuigingen opgeleverd. De twee initiatiefnemers uit Limburg overhandigden de handtekeningen dinsdag aan parlementariërs in de Tweede Kamer in Den Haag.

De Limburgers begonnen enkele maanden geleden met de actie en zeiden dat ze tevreden zijn met het resultaat. Zij vinden de huidige Europese unie te ondemocratisch. Zij willen wel economische samenwerking.

De Tweede Kamer hield maandagavond nog een debat over de gevolgen van de Britse uittreding uit de Europese Unie, de zogenoemde brexit. Een grote meerderheid van de Kamerleden maakte duidelijk tegen een vertrek van Nederland uit de unie te zijn. Ook wezen zij een nexit-referendum af. Volgens de grondwet is een dergelijke raadpleging niet eens mogelijk.