nederland

Asscher: brexit risico voor begroting

Door ANP - 24 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Het besluit van de Britse bevolking om de Europese Unie te verlaten vormt een ,,risico” voor de meevallers in de begroting van volgend jaar. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag. De brexit levert schade op voor de Nederlandse economie, zei hij.

Het kabinet komt in september met de begroting van volgend jaar. Pas dan zal duidelijk zijn of de brexit financiële gevolgen heeft, zei hij. ,,Het is niet goed voor onze economie, maar het is te vroeg om al een inschatting te maken of dat in de komende begroting een effect zal hebben.”

Eerder deze maand kwam naar buiten dat volgend jaar onder meer een bezuinig op de zorg wordt geschrapt en dat 600 miljoen wordt gestoken in veiligheid en defensie. Het gaat dan om een bedrag van 1,2 miljard euro die regeringspartijen VVD en PvdA mochten verdelen.

Asscher hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de procedure van een Brits vertrek. Hij wil niet ,,een hele lange periode van onzekerheid”. Volgens hem is het belangrijk de handelsrelaties met Groot-Brittannië zo veel mogelijk in stand te houden.