nederland

‘Asscher liet wet overtreden voor AOW’ers’

18 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft gezorgd dat AOW’ers in door Israël bezet gebied een hogere uitkering krijgen dan waar ze recht op hebben. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

De minister zou hebben ingegrepen toen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in 2013 inwoners van door Israël bezette gebieden wilde korten op hun AOW. De gebieden worden niet erkend door Nederland, waardoor het verdrag dat met Israël is gesloten over sociale zekerheid niet van toepassing is.

Asscher zou na overleg met premier Mark Rutte en toenmalig minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) opdracht hebben gegeven door te gaan met het volledig betalen van de AOW in bezet gebied. Uit interne documenten blijkt volgens NRC dat de regering druk voelde door een lobby van belangenorganisaties.

Pas eind vorig jaar creëerde de minister een uitzonderingspositie voor de betrokkenen. Die stoelde volgens NRC echter op de onjuiste redenering dat mensen niet konden weten dat ze gekort moesten worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.