nederland

Blok: corporaties kunnen flink bouwen

Door ANP - 21 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Woningcorporaties kunnen 37 miljard euro in extra nieuwe sociale huurhuizen steken. Als wordt uitgegaan van 150.000 euro aan kosten per huis, dan gaat het om een kleine 250.000 nieuwe sociale huurwoningen. Dat schrijft woonminister Stef Blok dinsdag aan de Tweede Kamer.

Gemeenten, huurders en corporaties moeten samen kijken hoe deze mogelijkheden kunnen worden benut, zoals vorig jaar in nieuwe regels is vastgelegd. De minister liet adviseur ORTEC Finance per gemeente berekenen wat de financiële mogelijkheden voor de corporaties zijn. Dat wordt binnen enkele dagen voor iedereen via internet inzichtelijk.

Het gaat wel om geld dat de corporaties moeten lenen, maar dat kan onder mildere voorwaarden en de minister staat garant.

Er is ook ruimte voor renovatie en voor huurverlaging, maar dat moet dan wel met bovengenoemd bedrag worden verrekend.