nederland

Brandweer komt in actie voor betere cao

Door ANP - 23 juni 2016

UTRECHT (ANP) – Als de werkgevers niet voor donderdagochtend 10 uur reageren op een ultimatum, komen er acties bij de Nederlandse brandweer. Onder aanvoering van de vakbonden FNV, CNV en CHMF probeert de brandweer te voorkomen dat in een nieuwe cao de pensioenleeftijd wordt verhoogd van 55 naar 62 jaar, zoals de burgemeesters willen.

De brandweermannen- en vrouwen vinden dat ze zwaar en gevaarlijk werk doen. Een pensioenleeftijd of Funtioneel Leeftijdsontslag tussen 55 en 59 jaar is daarom niet meer dan redelijk. ,,Je kunt niet van brandweermensen verwachten dat ze nog langer door gaan werken, zoals de gemeenten willen. Brandweermensen hebben recht op een fatsoenlijk vroegpensioen”, aldus CNV

Begin deze week liepen de onderhandelingen tussen de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG vast.

Hoe de acties eruit gaan zien, is niet bekend. De brandweer blijft blussen, maar een kat uit de boom halen, heeft geen prioriteit.