nederland

Bunnik is een krater op Mars

Door ANP - 14 juni 2016

PARIJS (ANP) – Bunnik. Zo heet een inslagkrater op de planeet Mars voortaan. De Internationale Astronomische Unie, die over namen in het heelal gaat, heeft dinsdag besloten de krater te vernoemen naar de Utrechtse plaats. De krater is ongeveer 29 kilometer in doorsnee en ligt op het zuidelijk halfrond van de rode planeet.

Kleine Mars-kraters krijgen de namen van plaatsen op aarde. Bunnik is niet de eerste ‘Nederlandse’ plek op de planeet. Zo zijn er al kraters als Amsterdam, Edam en Urk.

Nederland is ook op andere plekken in de ruimte te vinden. Mercurius heeft bijvoorbeeld de krater Ruysch en de rotswand Duyfken. Een krater op de maan is vernoemd naar astronoom Uco van Wijk. Rotsblokken in een baan rond de zon hebben de namen van onder anderen Harry Mulisch, Christiaan Huygens, Rembrandt, Johan Cruijff, André Kuipers en koningin Wilhelmina gekregen. In het sterrenbeeld Vissen staat de Ster van Van Maanen. En een stofwolk in het heelal heet – ook in andere talen – Hanny’s Voorwerp, naar de ontdekster, een schooljuf uit Heerlen.