nederland

CDA voor particuliere beveiligers op schepen

Door ANP - 23 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Het CDA wil nu toch bewapende particuliere beveiligers op koopvaardijschepen toestaan als bescherming tegen piraten. Maar de stap van de christendemocraten helpt het kabinet nog niet aan de noodzakelijke meerderheid.

Al zeker tien jaar wordt over het onderwerp gesproken, maar dit kabinet schaarde zich achter het plan. De Kamer inclusief regeringspartij PvdA wil echter dat het geweldsmonopolie in handen van de overheid blijft. Nu beschermt de marine de schepen als die langs Somalië varen.

Volgens Raymond Knops (CDA) is de situatie de afgelopen twee jaar gewijzigd. Zo kan een flink deel van de markt niet door de marine worden beveiligd. Bovendien laten steeds meer landen particuliere beveiligers toe waardoor Nederlandse reders op achterstand worden gezet, zei hij donderdag in de Kamer.