nederland

Defensie moet schade stroomstoring vergoeden

Door ANP - 24 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Defensie moet vier Gelderse gemeenten een schadevergoeding betalen voor een stroomstoring die in 2007 ontstond doordat een Apache-helikopter tegen een hoogspanningsmast in de Bommelerwaard was gevlogen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een slepende affaire over de kwestie.

Het ongeluk gebeurde destijds tijdens een oefening van Defensie. Ruim 50.000 huishoudens zaten dagen zonder stroom. Dat leidde tot een miljoenenschade. De gemeenten Maasdriel, Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen eisten dat Defensie 500.000 euro zou bijdragen in de kosten. Het gerechtshof gaf de gemeenten gelijk, maar de Staat legde zich daar niet bij neer en ging in cassatie bij de Hoge Raad.

De piloten van de helikopter kregen destijds een taakstraf voor hun onvoorzichtige gedrag.