nederland

Derde stemronde over zetel Nederland VN-raad

Door ANP - 28 juni 2016

NEW YORK (ANP) – Nederland weet nog niet of het een zetel krijgt in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Zweden krijgt in ieder geval een zetel, maar het is nog niet duidelijk of Nederland of Italië de andere beschikbare plek krijgt. Dat zal blijken in een derde stemronde deze dinsdag, nadat ook een tweede ronde geen uitkomst had geboden.

Nederland kreeg dinsdag in de eerste stemronde 125 stemmen van de leden van de VN. Dat was net niet genoeg om de zetel meteen te krijgen. Italië kreeg 113 stemmen. Zweden had aan 134 stemmen genoeg om meteen een zetel veilig te stellen. In de tweede ronde bleven Italië en Nederland ver onder de benodigde tweederde meerderheid van de 128 stemmen (92 en 99 stemmen).

Nederland heeft jarenlang gelobbyd voor de plek in het machtigste orgaan van de VN.