nederland

Dijsselbloem: Europa stabiel houden

Door ANP - 24 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Het belangrijkste is om nu economische en politieke stabiliteit te behouden in Europa. ,,Dat is wat ons economisch herstel verder zal schragen”, benadrukte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdagmorgen in een eerste reactie op de brexit.

Dijsselbloem sprak over een ,,nieuwe werkelijkheid die we moeten accepteren, wat we daar verder ook van vinden.” De Britten kiezen nu voor een onzeker pad, aldus de minister. ,,Dat pad moeten wij dus niet volgen. Instabiliteit is het laatste wat wij in Europa en de eurozone nodig hebben.”

Volgens Dijsselbloem is de les die getrokken kan worden dat ,,Europa niet de neiging moet hebben om steeds meer en steeds breder en dieper te gaan, maar vooral goed te doen wat overeengekomen is”. Dijsselbloem: ,,Het alsmaar verdiepen of vergroten van de Europese Unie is volgens mij niet de weg voorwaarts”.

Gezamenlijk belang

De bewindsman sprak ook over een gezamenlijk belang om de brexit op ,,een gecontroleerde manier verder te laten gebeuren.” Volgens hem verandert zijn agenda voor de eurozone niet: ,,Vastberaden het economisch herstel voortzetten.”

Wat de forse reactie van de beurzen betreft, verwacht Dijsselbloem dat de financiële markten ,,in de loop van de dag en de komende weken” weer gaan kijken naar hoe het fundamenteel met de economie staat. Hij gaat ervan uit dat ook de beurzen inzien dat er geen reden is ,,om nu het economisch herstel uit onze handen te laten vallen.”