nederland

Drie Nederlanders in ‘Panamacommissie’ EP

Door ANP - 23 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – In de onderzoekscommissie van het Europees Parlement naar de Panama Papers zitten drie Nederlanders. Het parlement keurde donderdag in Brussel de samenstelling van de 65-hoofdige commissie goed.

De Europarlementariërs Paul Tang (PvdA), Cora van Nieuwenhuizen (VVD) en Esther de Lange (CDA) zijn volwaardig lid. Sophie in ’t Veld (D66) is plaatsvervanger.

Via de Panama Papers kwam in april naar buiten dat bedrijven en kapitaalkrachtige mensen via het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca belasting hebben ontweken. Het parlement wil weten of de Europese Commissie en de EU-landen wel genoeg hebben gedaan om de Europese wetten tegen witwassen en belastingontwijking en -ontduiking te handhaven.

Ook de rol van banken en financiële dienstverleners wordt het komende jaar bekeken. De hoorzittingen beginnen na de zomer.