nederland

Enkele tientallen betogen tegen politiegeweld

Door ANP - 27 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Enkele tientallen mensen hebben maandagavond in Den Haag gedemonstreerd tegen politiegeweld. Aanleiding was de dood van Mitch Henriquez, maandag precies een jaar geleden. De politie pakte Henriquez met geweld op tijdens Night at the Park in het Zuiderpark. Een dag later overleed hij.

De naar schatting vijftig tot zestig demonstranten verzamelden zich aan de achterkant van station Hollands Spoor. Na een toespraak trok het gezelschap met spandoeken naar het Zuiderpark, begeleid door veel politie. Oorspronkelijk wilden de demonstranten door de Schilderswijk lopen, maar de gemeente stond dat niet toe. Elf mensen zijn na afloop van de demonstratie aangehouden omdat ze toch naar het politiebureau in de Schilderswijk wilden gaan.

De protesttocht verliep rustig en eindigde in het park nabij de plek waar Henriquez werd gearresteerd. Onder de aanwezigen waren ook familieleden van de man. ,,We kunnen nog steeds niet begrijpen hoe het toen is gegaan. Waarom zoveel geweld”, zei een van hen.

Verboden

De politie heeft een op Facebook aangekondigde demonstratie maandagavond bij politiebureau Heemstraat verboden. Vorig jaar mondde een demonstratie, een dag na de dood van Henriquez, uit in dagenlange rellen in de Schilderswijk.

De vijf agenten die bij de aanhouding van het slachtoffer in juni 2015 betrokken waren, zijn nog steeds geschorst. De nabestaanden en hun advocaat vinden dat een eventuele vervolging van de agenten wel erg lang op zich laat wachten. Volgens raadsman Gerald Roethof wordt er een vertragingstactiek toegepast. ,,Dat is voor ons het grootste probleem”, zei hij maandag op NPO Radio1.

Zorgvuldigheid

Persofficier Jobine van ’t Westeinde zei in het radioprogramma voor het einde van de zomer een besluit over eventuele vervolging te verwachten. ,,De Rijksrecherche heeft inmiddels zeventig getuigen gehoord en videobeelden van het incident bekeken. Onlangs zijn de laatste deskundigen gehoord”, aldus Van ’t Westeinde.

Het OM gaat nu alle onderzoeksresultaten bestuderen. ,,Het vereist veel zorgvuldigheid. Politiemensen vervullen nu eenmaal een andere rol in de samenleving, dat maakt het heel complex.”