nederland

EU-akkoord belastingontwijking nog niet rond

Door ANP - 17 juni 2016

LUXEMBURG (ANP) – Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) ”kan niet beloven” dat de EU-landen vrijdag een akkoord sluiten over een wetsvoorstel om belastingontwijking van multinationals in de Europese Unie aan te pakken. ”Het is moeilijk. Ik ben nog steeds achter de schermen in onderhandeling met een aantal landen”, zei hij vrijdagmorgen bij aankomst in Luxemburg.

De nieuwe richtlijn moet een einde maken aan agressief ‘fiscaal shoppen’. Veel ondernemingen maken nu handig gebruik van de verschillende belastingregels in de 28 EU-lidstaten om zo weinig mogelijk af te dragen.

Het Europees Parlement stemde vorige week al in met het pakket, dat onder meer de renteaftrek door bedrijven beperkt en het wegsluizen van winst en royalty’s naar belastingparadijzen aan banden legt. Belasting moet worden betaald in het land waar de winst wordt behaald. Volgens europarlementariër Paul Tang (PvdA) liggen Ierland, Luxemburg, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk dwars.

De EU-ministers werden het vrijdagochtend wel al eens over regels die bedrijven gemakkelijker toegang tot korte termijn leningen op de geldmarkt geven. Ook worden de eisen versoepeld voor prospectussen, de documenten die nodig zijn bij onder meer het uitschrijven van leningen..