nederland

Gaskraan Groningen verder dichtgedraaid

Door ANP - 24 juni 2016

DEN HAAG/GRONINGEN (ANP) – Opnieuw wordt de hoeveelheid gas verminderd die uit de Groningse bodem mag worden gehaald. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) volgt het advies op van het Staatstoezicht op de Mijnen waardoor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) jaarlijks hooguit 24 miljard kuub uit de Groningse bodem mag halen.

Vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer zijn blij met het besluit. Maar Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging vinden dat het terugschroeven van de gaswinning niet ver genoeg gaat.

Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig door de aardbevingen die er het gevolg van zijn. Daardoor raken huizen, scholen en andere gebouwen beschadigd. Maar door het terugschroeven van de gaswinning komt er volgens Kamp in 2017 wel 345 tot 360 miljoen euro minder in de staatskas.

De NAM vindt het goed dat een stap is gezet op weg naar het definitieve besluit dat Kamp uiterlijk 1 oktober moet nemen. ,,Het ontwerpbesluit is wederom een belangrijk moment voor alle betrokkenen, daar zijn we ons terdege van bewust. Dat geldt vooral voor de inwoners van de provincie Groningen, maar ook voor ons bedrijf.”

Het CDA vindt het besluit van Kamp verstandig, maar benadrukt dat er nog veel werk te verrichten is als het gaat om het vertrouwen en de veiligheid van Groningers. De VVD is blij dat Groningers nu voor een langere periode duidelijkheid hebben. GroenLinks denkt dat Shell en Exxon moeten accepteren dat de gaskraan nog veel sneller verder dichtgaat. Minder winnen is minder bevingen en meer veiligheid, vindt de PvdA-Tweede Kamerfractie.