nederland

,,Geen strafexpeditie” jegens Britten

Door ANP - 27 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – De VVD wil de onderhandelingen met Groot-Brittannië over de uittreding uit de Europese Unie ,,zo kort mogelijk” houden, maar ze mogen ,,geen strafexpeditie” jegens de Britten worden. Dat zei VVD-leider Halbe Zijlstra maandagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over de brexit. Zijn PvdA-collega Diederik Samsom wil dat ,,niet de afrekening, maar het belang van de inwoners” van Groot-Brittannië centraal staat. Nederland moet de andere lidstaten ,,uit de rancune-modes” zien te krijgen.

Ook Alexander Pechtold van D66 wil ,,doorpakken” met de onderhandelingen, maar geen pesterij. Hij vindt dat ook de kansen moeten worden gepakt om dingen te veranderen, zoals het telkens verhuizen van het Europees Parlement van Brussel naar Straatsburg.

Net als Samsom en Pechtold wil Zijlstra geen referendum over een vertrek van Nederland uit de unie. ,,Het is van de gekke als politici niet zelf zo’n besluit durven te nemen.”