nederland

Gemeenten: vluchteling vindt moeizaam baan

Door ANP - 24 juni 2016

UTRECHT (ANP) – Slechts een op de tien vluchtelingen met een verblijfsstatus is kansrijk bij het zoeken naar een baan, schatten Nederlandse gemeenten. Ruim 30 procent is niet bemiddelbaar naar een baan. En een grote meerderheid van de vluchtelingen (60 procent) moet eerst aanvullende opleidingen en taallessen volgen alvorens gereed te zijn voor de arbeidsmarkt.

Dat is de uitkomst van een enquête onder Nederlandse gemeenten naar de problemen van vluchtelingen op de arbeidsmarkt, uitgevoerd door het Kennisplatform Integratie en Samenleving. Dat ondervroeg 197 gemeenten naar ervaringen en knelpunten bij het zoeken naar en vinden van werk voor vluchtelingen. Volgens de Participatiewet zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van alle werkzoekenden, onder wie ook statushouders.

Eén op de zes gemeenten (18 procent) voert een specifiek beleid voor vluchtelingen.