nederland

Gemengde reacties politici op brexit

Door ANP - 24 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Nederlandse politici reageren gemengd op de uitkomst van het referendum in Groot-Brittannië, dat is gewonnen door het brexit-kamp. PVV-leider Geert Wilders en de PVV feliciteerden de Britten en stelden dat de ,,eurofiele elite is verslagen’’. Europawoordvoerder van de PvdA Marit Maij noemde de uitslag juist teleurstellend.

Maij vindt wel dat de keuze van de Britten moet worden gerespecteerd. ,,Ook nu die keuze slecht is voor Groot-Brittannië, slecht voor Nederland en slecht voor Europa. Het is nu aan de Britten om aan te geven hoe ze de uittreding verder willen vormgeven.”

Volgens Europawoordvoerder van de Tweede Kamerfractie van D66 Kees Verhoeven heeft de Britse premier Cameron hoog spel gespeeld door het Europees lidmaatschap in te zetten voor zijn eigen politiek gewin. ,,En nu heeft hij keihard verloren. Zowel Groot-Brittannië als Europa komt hier verzwakt uit, we moeten nu alles op alles zetten om de EU te versterken en te democratiseren. Wat D66 betreft is het duidelijk, aankomende dinsdag moet Cameron direct het Brits verzoek op tafel leggen om de EU te verlaten. We kunnen ons niet langer laten gijzelen door de Britten. Een meerderheid stemde brexit, dan moeten ze nu ook zo snel mogelijk de EU verlaten.”

Mokerslag

De VVD noemt de uitkomst een klap. ,,Het is duidelijk dat dit grote consequenties zal hebben. Dit is onontgonnen terrein, dus het is belangrijk om hier rustig en verstandig te werk te gaan. De Britten zijn en blijven een belangrijke bondgenoot en een bevriend land’’, aldus Anne Mulder, Europa-woordvoerder voor de Tweede Kamerfractie van de VVD.

Fractieleider van de SP Emile Roemer liet via Twitter weten de uitslag een ,,mokerslag voor Brussel en voor politici die werken aan Superstaat Europa’’ te vinden. ,,De EU moet op de schop. Minder Brussel, meer democratie.”

Felicitaties

Geert Wilders feliciteerde de Britten vooruitlopend op het eindresultaat van het referendum vrijdagochtend vroeg al met het aanstaande vertrek uit de Europese Unie. ,,Donderdag 23 juni gaat de geschiedenis in als Independence Day. De eurofiele elite is verslagen. Groot-Brittannië wijst Europa de weg naar de toekomst en de bevrijding. Het is nu tijd voor een nieuwe start, vertrouwend op eigen kracht en soevereiniteit. Ook in Nederland”, laat de partij in een reactie weten.

Wilders wil met Nederland het Britse voorbeeld volgen. ,,Wij willen weer de baas worden over ons eigen land, ons eigen geld, onze eigen grenzen en ons eigen immigratiebeleid. Als ik premier word, dan komt er ook hier in Nederland een referendum over het verlaten van de Europese Unie. Laat het Nederlandse volk spreken.”

Sombere dag

Joram van Klaveren van de Groep Bontes/Van Klaveren – Voor Nederland wil net als de Britten een referendum. ,,Nu de Britten, onder aanvoering van onze zusterpartij UKIP, hebben gekozen voor het verlaten van de Europese Unie is de eerste stap gezet. Ook de Nederlandse bevolking moet zich nu kunnen uitspreken over het lidmaatschap van de EU. We moeten terugkeren naar de basis, terug naar de EEG. Nederland moet weer soeverein zijn. Zelf kunnen beslissen hoe zijn toekomst en democratie eruit zien.’’

Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in de Tweede Kamer is juist teleurgesteld. ,,Dit is een hele sombere dag. Nederland verliest een medestander binnen de EU. De EU verliest een sterk land dat altijd heilzaam tegenwicht bood tegen Brusselse overmoed. De brexit laat vooral zien dat de EU burgers van zich heeft vervreemd en zo niet verder kan. De Unie maakt zich vaak te groot bij kleine dingen en faalt te vaak bij grote vragen. Dit sombere moment moet ook het moment zijn van een andere Unie.”

Keerpunt

Ook Jesse Klaver, fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer, is niet blij. ,,Als Europeaan in hart en nieren baal ik uiteraard enorm. Dit kan een keerpunt in de geschiedenis van de Europese Unie zijn. Het laat zien dat het Europese project ook kan mislukken. Als Unie staan we samen sterker tegenover internationale vraagstukken als klimaatverandering, belastingontwijking en immigratie. Het Europese project is te waardevol om uit onze handen te laten vallen.”

Volgens Kees van der Staaij, fractieleider van de SGP in de Tweede Kamer luidt een brexit het einde in van de EU als eliteproject. ,,Alleen radicaal hervormde Europese samenwerking heeft toekomst.”