nederland

Iraanse minister bij Rutte en Koenders

Door ANP - 23 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Voor het eerst in ongeveer tien jaar brengt weer een minister van Buitenlandse Zaken van Iran een officieel bezoek aan Nederland. Mohammad Javad Zarif spreekt donderdag onder anderen met premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

De relatie van Iran met het Westen is vorig jaar zomer ontdooid nadat er een akkoord was gesloten over het nucleaire programma van Iran. Sindsdien reizen westerse bewindslieden veelvuldig naar Teheran in de hoop een graantje mee te pikken van de economische kansen die het olie- en gasrijke land met 77 miljoen inwoners biedt.

Minister Koenders was vorig jaar september al in Iran. Daarna reisde minister Henk Kamp (Economische Zaken) al twee keer naar de Iraanse hoofdstad. Dit najaar wil minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) er ook nog naar toe.

De politieke en economische betrekkingen en regionale ontwikkelingen zoals het conflict in Syrië en Jemen zullen ter sprake komen in het gesprek tussen Zarif en Koenders. Ook de mensenrechten staan op de agenda. In april pakten de Iraanse autoriteiten Sabri Hassanpour op die naast de Iraanse ook een Nederlands paspoort heeft.