nederland

Kamer bespreekt brexit met Rutte

Door ANP - 27 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Hoe verder met de Europese Unie na het onverwachte besluit van de Britten om te kiezen voor een brexit? Die vraag zal centraal staan tijdens een overleg met premier Mark Rutte maandagavond in de Tweede Kamer.

De zes landen die aan de wieg van de EU stonden willen dat het gesprek met de Britten over de scheiding snel op gang komt. ,,Europa kan niet in een vacuüm belanden”, zei de Nederlandse minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zaterdag na afloop van hun ontmoeting. Op een Europese top dinsdag moet de Britse premier David Cameron aangeven hoe hij verder wil.

Partijen in de Kamer reageerden de dag na het referendum zwaar teleurgesteld op de uitslag. De EU moet burgers meer aan zich binden en hun zorgen tegemoet treden, klinkt het. Maar bijna alle partijen willen in de EU blijven.

Een referendum in Nederland over een vertrek uit de EU (een nexit) zoals de PVV en Groep Bontes/Van Klaveren willen, krijgt geen steun. De SP wil een volksraadpleging over het beperken van de macht van de EU. Ook daar zal geen meerderheid voor te vinden zijn.