nederland

Kinderboek vertelt over het Meisje van Yde

Door ANP - 20 juni 2016

ASSEN (ANP) – Het Drents Museum komt met een kinderboek over het beroemde Meisje van Yde. ‘Mysterie in het veen’ gaat over het meisje dat in het voorjaar van 1897 door twee Drentse veenarbeiders werd gevonden.

Het is de tweede keer dat het museum in Assen met een kinderboek komt. ‘Mysterie in het veen’ is geschreven door Jan van Zijverden en Sieger Zuidersma nam de illustraties op zich. Het boek gaat over de vraag hoe een meisje van zestien jaar oud in het veen terechtkomt, hoe ze is gevonden en wat er daarna is gebeurd. Hoe onderzoekers steeds meer te weten kwamen over het leven van het Meisje van Yde. In het verhaal komen ook andere wereldberoemde mummies voorbij, zoals de man van Tollund, tzi en Juanita.

Het meisje moet geleefd hebben in de periode 40 voor Christus – 50 na Christus, in de Late IJzertijd. In 1994, bijna 100 jaar na de ontdekking van haar lijk, kreeg ze een gezicht. Die reconstructie, een wassen hoofd, maakte haar wereldberoemd.