nederland

Laatste spurt voor zetel in Veiligheidsraad

Door ANP - 26 juni 2016

NEW YORK (ANP) – Het kabinet begint een slotoffensief om een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad binnen te slepen. Zowel minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) als minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) reist zondag naar New York voor het laatste lobbywerk.

Dinsdag stemmen de 193 leden van de Verenigde Naties over de vijf nieuwe leden van de Veiligheidsraad voor de jaren 2017-2018. Voor de regio waarin Nederland zit zijn twee stoelen beschikbaar. Zweden en Italië zijn de concurrenten. Een land zal dus een zeperd krijgen.

Een gegadigde moet twee derde van de VN-leden achter zich krijgen om in het machtigste orgaan van de VN te kunnen komen. De stemming is geheim, dus het blijft tot het laatste moment onzeker of de opzet van het kabinet slaagt. Nederland zat in 1999-2000 voor het laatst in de Veiligheidsraad.

Redelijk optimistisch

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is de stemming redelijk optimistisch. De campagne begon al in 2013. Ze houden op het departement lijstjes bij van welk land de steun zeker is, welk land onzeker en welk land de Nederlandse kandidatuur sowieso niet steunt.

Beide bewindslieden moeten deze laatste dagen praten als brugman. Ze moeten landen alsnog zien over te halen Nederland te steunen, anderen moeten hun steun weer herbevestigen. Ploumen moet haar contacten met ontwikkelingslanden gebruiken om daar stemmen binnen te halen.

Koning

Premier Mark Rutte kan niet komen lobbyen. Hij moet dinsdag en woensdag in Brussel zijn voor de EU- top. Maar hij heeft zich sinds 2013 veelvuldig bij de VN en andere internationale fora laten zien en gelobbyd voor de zetel. Ook de koning werd ingezet; hij sprak vorig jaar de Algemene Vergadering van de VN toe.

Een zetel in de Veiligheidsraad (VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn permanente leden, de overige tien leden rouleren) is prestigieus en brengt invloed mee. Het orgaan richt zich op het bewaren van de internationale vrede en veiligheid. Het kan sancties opleggen, vredestroepen inzetten en beleid beïnvloeden.