nederland

Makers ‘De Maatschap’ voor de rechter

Door ANP - 17 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – Twaalf makers van de VPRO-dramaserie De Maatschap moeten na de zomer voor de rechter verschijnen om te worden gehoord als getuigen. Het gaat om vier acteurs, onder wie Pierre Bokma en Daan Schuurmans, schrijvers, producenten en de regisseur. Dat heeft advocaat Yehudi Moszkowicz vrijdag bevestigd na berichtgeving in De Telegraaf.

De serie, die in het najaar op tv komt, is gebaseerd op het leven van de advocatenfamilie Moszkowicz. Volgens Yehudi Moszkowicz is er sprake van auteursrechtenschending; er zou onrechtmatig worden geput uit het boek De Straatvechter van zijn vader Robert Moszkowicz. Het gaat met name om een scène waarin Robert voor het eerst heroïne krijgt aangeboden en consumeert. De scène zou ook voorkomen in de serie.

Ook noemt Moszkowicz ,,onrechtmatigheden in de vertolking van het verhaal” en verwijst hij naar een citaat van Pierre Bokma in NRC Handelsblad ,,waarin hij mijn vader een lul noemt”.

Meyer

Wat Yehudi Moszkowicz de makers van De Maatschap gaat vragen wil hij niet zeggen. ,,Dat kruit hou ik nog even droog.”

Eerder vroeg en kreeg hij toestemming van de rechter een deel van het scenario in te zien. Overigens heet de advocatenfamilie in de serie geen Moszkowicz, maar Meyer.