nederland

Marten & Oopjen krijgen eigen magazine

Door ANP - 20 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – Marten Soolmans en Oopjen Coppit hebben een eigen magazine. Het Rijksmuseum geeft het tijdschrift cadeau aan alle kinderen uit groep 6 en 7 van het basisonderwijs om te vieren dat de twee topstukken van Rembrandt naar Nederland komen. Het gaat in totaal om 400.000 exemplaren.

De directeur collecties van het Rijksmuseum, Taco Dibbits, gaf maandag het eerste Marten & Oopjen Magazine aan leerlingen op de openbare basisschool Rosa Boekdrukker in Amsterdam. Hij deed dat samen met Mert, een bekende Youtuber.

In het magazine staat van alles over de bijzondere huwelijksportretten, die Rembrandt in 1634 schilderde. De werken zijn op 2 juli voor het eerst in het Rijksmuseum te zien. Het museum is die dag gratis toegankelijk. De twee schilderijen zijn drie maanden lang te bezichtigen, op een ereplaats naast de Nachtwacht. Daarna gaan ze naar het museumatelier voor restauratie.

Louvre

De geschilderde man werd aanvankelijk Maerten genoemd. Maar volgens het Rijksmuseum blijkt uit onderzoek dat hij Marten heette.

Nederland en Frankrijk kochten de schilderijen van de familie De Rothschild. De beide overheden betaalden elk 80 miljoen euro. Sinds begin maart hangen ze in het Louvre in Parijs.