nederland

Milieudefensie zegt afspraken weidegang op

Door ANP - 27 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – Milieudefensie stopt met onmiddellijke ingang haar medewerking aan gemaakte afspraken om meer koeien in de wei te laten grazen. Dat convenant om de weidegang te verbeteren is mislukt, aldus de milieuorganisatie. Het aantal koeien in de wei is gedaald in plaats van gestegen.

De landbouwsector beloofde in 2012 beterschap. Toen graasden koeien bij 81 procent van de melkveehouders buiten, nu nog maar bij 78 procent. Wageningen Universiteit en Research voorspelt dat die dalende trend zich zal voortzetten.

Een verbetervoorstel van een half jaar geleden heeft onvoldoende opgeleverd. ,,Na vier jaar praten is de maat vol”, constateert Milieudefensie. De samenwerking met de landbouwsector, zuivelorganisaties, de overheid en maatschappelijke organisaties is opgezegd. Volgens Milieudefensie moet verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam meer koeien in de wei wettelijk verplichten.