nederland

Minder agenten ontslagen om plichtsverzuim

Door ANP - 23 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Vorig jaar zijn in totaal 131 politiemedewerkers ontslagen, van wie een deel voorwaardelijk, voor een strafbaar feit of plichtsverzuim. In 2014 waren dat er 164, het jaar daarvoor 146.

Naar circa 2 procent van de ongeveer 65.000 politiemensen is vorig jaar onderzoek gedaan voor mogelijk plichtsverzuim; 1153 onderzoeken zijn uitgevoerd, waarbij 1306 medewerkers betrokken waren. 447 medewerkers hadden zich ook daadwerkelijk schuldig gemaakt aan een vorm van plichtsverzuim (333) of een strafbaar feit (147). Dat is ongeveer 0,7 procent van het totale aantal politiemedewerkers.

1217 medewerkers kregen een zogeheten OM-afdoening, waarbij het Openbaar Ministerie de straf oplegt zonder tussenkomst van de rechter.

De politie bracht donderdag de gegevens naar buiten over het aantal interne onderzoeken naar strafbare feiten en plichtsverzuim onder het personeel.