nederland

Minister verdedigt AOW-regel bezet gebied

Door ANP - 21 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft dinsdag een overgangsregeling voor AOW’ers in door Israël bezet gebied verdedigd. Zij hadden in principe gekort moeten worden op hun uitkering, maar daarvan werd afgezien.

Het betrof elf gevallen, waarvan zeven de concentratiekampen van de nazi’s overleefden, aldus Asscher dinsdag in de Tweede Kamer. De minister werd aan de tand gevoeld door Kamerlid Seluk ztürk en andere afgevaardigden. Zij wilden het naadje van de kous weten over de affaire, die zaterdag door NRC Handelsblad aan het rollen was gebracht.

Instanties trokken enkele jaren geleden aan de bel omdat sommige AOW’ers niet in Israël woonden, maar in Joodse nederzettingen in Palestijns gebied. Asscher besloot tot een overgangsregeling. Daardoor hoefde de AOW van de elf niet te worden verlaagd.