nederland

Mosselen in deel Oosterschelde nog giftig

Door ANP - 29 juni 2016

YERSEKE (ANP) – In de mosselen en oesters in het oostelijk deel en noordelijke tak van de Oosterschelde is opnieuw de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen. De schelpdieren uit deze gebieden zijn daarom niet geschikt voor consumptie, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag.

Tetrodotoxine (TTX) is een zogenaamde neurotoxine. Het is een van de meest voorkomende gifstoffen die dieren aanmaken om zich te verdedigen. In bepaalde vissen, zoals de kogelvis, in bepaalde amfibieën en reptielen (padden) wordt de stof aangetroffen. Na inname kan TTX leiden tot verlammingsverschijnselen met in uiterste geval de dood tot gevolg.

Volgens de NVWA zijn mosselen en oesters uit andere gebieden in de Zeeuwse wateren veilig voor de consument. ,,Ze worden getest voordat ze in de handel komen.”