nederland

Nederland en Italië nek-aan-nek om VN-zetel

Door ANP - 28 juni 2016

NEW YORK (ANP) – Nederland heeft ook in een derde stemronde bij de Verenigde Naties onvoldoende landen achter zich gekregen voor een zetel in de Veiligheidsraad van de internationale organisatie. Nederland kreeg 96 van de benodigde stemmen. Een vierde stemming is voor later dinsdag gepland.

Concurrent van Nederland is Italië, dat 94 stemmen vergaarde. Ook de eerste twee rondes deed Nederland het steeds iets beter dan Italië, maar het was niet genoeg. Voor verkiezing is een tweederdemeerderheid nodig.

Zweden werd wel meteen gekozen. Ook Ethiopië, Bolivia en Kazachstan bemachtigden een zetel.

Nederland heeft jarenlang gelobbyd voor de plek in het machtigste orgaan van de VN. De raad is bedoeld om de internationale vrede en veiligheid te bewaren. De raad kan sancties opleggen, vredestroepen inzetten en beleid beïnvloeden.

Bij een echte patstelling kunnen de stemrondes lang doorgaan. In 2006 waren er 48 rondes in drie weken tijd nodig toen Venezuela en Guatemala om een zetel streden. Uiteindelijk trokken beide landen zich terug en kwam Panama in de Veiligheidsraad.